VAD ÄR DÅ ETT RIKTIGT JOBB? 

Godmorgon på er,

Jag läste precis en artikel där nyheter 24 tagit en del av vad Isabella Jedler skrivit, ni hittar den HÄR. Hon har så rätt. Många idag anser inte vissa yrken som ett yrke, tex mitt yrke. Sociala medier, blogg, instagram och youtube. Människor och företag ser inte detta som ett riktigt jobb och det kan jag lova er alla, det är det verkligen. Ärligt talat så är det ett 24/7 jobb. Vi ska uppdatera flera gånger om dagen, alltid leverera något intressant och om våra siffor ej är så pass höga som dom borde, ja då tjänar vi inte lika mycket pengar – precis så som det är på ett riktigt jobb. Jag är också min egna chef och driver mitt egna företag så när jag är sjuk, eller inte kan jobba, då är det bara att jobba ändå.

Människor kan säga till mig ”håller du fortfarande på och filmar dig lite och lägger ut videos och skriver lite på bloggen?” svar JA och jag ”filmar inte lite” mina videos tar 1 dag att spela in och ytterligare en dag att klippa i ordning. Ett blogginlägg tar inte 5 minuter att göra, det ligger en hel del jobb bakom det. Man fixar sig inför bilder, man fotar, redigerar, skriver text som man läser flera gånger så den ska bli bra, när man samarbetar så har man krav på sig hur inläggen ska se ut och tro mig, detta tar tid. Det räcker inte med 8-17 på en dag utan här snackar vi som sagt ett 24/7 jobb. Många gånger när jag gör samarbeten på min youtube så kräver företagen att jag klipper på vissa sätt som jag inte har en aning om hur jag gör, men då är det bara att lära sig det-fort, för inlägget kanske ska upp dagen efter? Det har hänt många gånger att jag får produkter/varor jag ska skriva/filma om och så har jag fått dom dagen innan inläggen/videos ska ut på mina medier, förstår ni stressen? Precis som ett vanligt jobb. Att jobba som en influencer är mycket stress och press, för att inte tala om alla ens följare också som har sin åsikt om allt man gör, en hel del hat på köpet också – sociala medier ÄR ett riktigt jobb.

Man kan tro och tänka att människor vet om detta, men det gör dom inte. Företag idag vill inte betala för samarbeten, för att influencers marknadsför deras inlägg och det jag tycker det är så dåligt. Till er företag jag samarbetar med idag och till er företag som betalar era influencers , ni är grymma! Ni har fattat det hela.

Idag kostar en artikel i en tidning eller en 30 sekunders reklam på radio/tv GRYMT mycket pengar och en del företag vet att de ”sparar” genom att låta influencers visa deras produkter/varor i sina sociala medier då de tänker att de inte behöver betala. VAA? Jag vet vad mina inlägg ger för resultat, jag har sett mina siffror och företagen jag jobbat/jobbar med, deras sale så varför ska jag inte få betalt när jag 1. Marknadsför för deras företag inför över 100.000 pers? 2. Dom får en sale som är riktigt bra 3. Inläggen/videos om deras produkt ligger alltid kvar på blogg och youtube så det försvinner inte (som det gör i tex tidning eller på TV). 4. Lägger ner dagars arbete.

Jag sliter inte med inlägg och videos i stress för att det alltid är det roligaste jag vet, jag tycker det är kul, jag har ett roligt jobb men, jag hade inte gjort det om jag inte hade fått en lön för det.

Så förklara för mig, ni som inte tycker att man ska betala influencers för inlägg, vad ska vi då betala vår hyra med? Våra räkningar? Vad ska vi leva på om vi inte tar betalt när vi marknadsför era företag som ni egentligen hade betalt huuuuur mycket som helst för men här får ni det för en mindre peng och det genererar mer? (Tror jag, jag vet inte exakta sifforor men av min egen erfarenhet och andras) Förklara också för mig, ni som inte tycker att mitt jobb är ett jobb, vad är det då jag gör? Vad är då mitt ”jobb” egentligen om det inte är ett riktigt jobb? Vad är ett riktigt jobb?

Ett HETT tips till alla er med företag idag, om ni vill synas då är sociala medier och influencers eran guldgruva. Idag är det sociala medier som gäller, jag förstod inte det innan men så är det.

Fick denna kommentar på min instagram från en tjej som har stenkoll! GRYM

Posted in: Uncategorized
Kommentarer (3)
 • Linn

  Hej Josephine!
  Jag tror att vad som är ”jobb” är en definitionsfråga.

  Jag får känslan av att många som anser att det du arbetar med inte är ett jobb på grund av okunskap.
  Sociala medier, bloggar, instagram, youtube kanske är en okänd miljö för vissa. Många förstår säkert inte vad det innebär med att arbeta som du (ni) gör.
  Jag som är 23 år förstår och anser att detta (det du gör) är ett jobb. Jag som är student får höra att ”ja men du pluggar ju bara, det är inte som att arbeta, du sitter ju bara hemma hela dagarna och läser osvosv”. Men detta är min sysselsättning, jag får pengar för att jag studerar (samt tar lån). Men om jag inte klarar tentorna, de obligatoriska examinationerna osv, ja då får jag inga pengar. Att studera är också ett arbete anser jag eftersom jag måste ju leverera/klara tentor/plugga för att få pengar.
  Sedan går det inte att jämföra det vi gör, men jag kan förstå (som jag skrev ovan) att det du gör ÄR ett jobb och det skulle vara spännande och veta hur folk definerar ”jobb”. Vad är jobb för dessa personer som anser att det du gör inte är ett jobb? 🙂
  Det skulle jag tycka var väldigt spännande att veta 😉 Sedan så studerar jag programmet för hälsa och rehabilitering i arbetslivet. Den utbildningen handlar om att främja, förebygga hälsa och ohälsa på arbetsplatser samt rehabilitera om en sjukskrivning redan har skett. Det handlar liksom om arbetsmiljö, företagshälsovård. Man ska stäva efter att ha så bra hälsa på arbetsplatserna som möjligt samt bra rehabilitering tillbaka i arbete.
  Vi läser ju just bara om olika företag, stora som små men inget om er som exempelvis arbetar med sociala media, om eran press, stress, arbetsmiljö osv! Det tycker jag är dåligt då det faktiskt också är ett arbete? Menmen! Från det ena till det andra… jag skulle kunna skriva HUR mycket som helst ;D haha!
  Men ja, jag tror att med tiden när detta blir vanligare och vanligare så kommer personer som dessa också anse att detta är ett jobb och det kommer inte vara lika ”okänt” 🙂

  Förstår också frustrationen med att endel tycker så här… Jag kan tänka mig att det är som du skriver stressigt, mycket press på en själv att man måste leverera osv! Samt att man säkert lägger ner SÅ mycket tid och sedan så anser/säger vissa sådär. Usch! Skulle bli jätte butter! 🙂

 • Matilda Danielsson

  Så jäkla BRA inlägg! Jag håller med dig helt och hållet. Jag tror det tar några år, (nog allt för många) men sen kommer vår generation ha tagit över och då kommer detta vara myycket mer acceptabelt! Det är en viktig tid nu som vi går igenom och det enda vi kan göra, det är att stå upp för oss själva och alla som jobbar med detta, eller som har det som hobby osv osv, att det INTE är något skämt utan det är en ny tid vi har framför oss. Kram till grymmaste dig, och kämpa på som du gör! <3

 • Nathalie, iDeal Of Sweden

  Bra skrivet Josephine! Ett mycket viktigt ämne, självklart måste vi som företag vara pålästa och ha respekt för det marknadsföringsvärde ni har! Vi är stolta över att få samarbeta med dig. Kram Nathalie, iDeal Of Sweden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *